Type Here to Get Search Results !

Tavla Nasıl Oynanır ?



Günümüzde en fazlaca oynanan ve çekişmeli giden oyunlardan birisi de tavla oyundur. çok geniş kitlelerce oynansa da aramızda hala tavla oyununun iyi mi oynandığı ve kurallarının neler olduğu ile alakalı bilgi sahibi olmayan kişiler vardır. En eski oyun ritüellerimizden olan tavlanın mazisi çok eskiye dayanmakta ve dünya’nın dört bir tarafına yayılmış bir halde oynanır. Iki şahıs arasında oynanabilecek zevkli oyunlardan bir tanesidir. Tavlanın kazananı olmak için tahtanda bulunan ve sana ilişik olan bütün pullarının kendi evinde toplamandır.

öncelikle tavla tahtası anlaşılmalıdır

Tavlada esas olan yer ve taşlarımızın dizileceği zeminin mantığı vardır. Gelişi güzel taş dizilmez ve belli bir kurala ve yöne doğru hareket esastır. Bu adımları ve kuralları şu şekilde maddeler halinde inceleyelim.

24 hane adında olan ve üçgen şeklinde olan şekiller vardır. üçgen renkleri sıralı olarak değişkenlik gösterir.
4 tür çeyrek farkı vardır. Bunlar oyuncunun evinin olduğu bölüm ve dış tahta karşıda ise rakibinin evinin olduğu yer ve dış tahtadır.
Her oyuncunun ev tahtası sağ çeyreğinde yer alır.
Tahtanın ortasında ise sırt denilen ksıcaklıkm vardır.
Kısacası tahtanın mantığı bu şekildedir. Sırada taşların dizilmesi ve oyunun kurulması vardır.

Oyun kurulur ve taşlar dizilir

Tavlada tahtanın mantığı anlaşıldıktan sonra taşların diziliş sırası ve kuralları yerine getirme vardır. Oyun başlamadan önce her oyuncu 15 pulunu ayarlar. Pul renkleri ise kimi zaman siyah beyaz olurken kimi zamanda kırmızı beyazdır. Sırada taş dizimi vardır.

Her oyuncu 24. Hanesine 2 pul
8. Haneye 3 pul
13. Haneye 5 pul
6. Haneye 5 pul yerleştirir.
Pullar yerleştirildikten sonra oyuna başlamak için ilk hamle yapacak şahıs belirlenir. Bunun belirlenmesi de iki şahıs sırasıyla zarları atar. En yüksek zar sayısını atan oyuna ilk adımı atarak başlar. Aynı sayı atılmış olduğunda yine bir atış yapılır.

Zar atma şekli

Oyunu çok iyi bilenler ne demek istenildiğini anlamıştır. Tavla oyununda zarları atış şeklinin oyun seyrini çok etkiler. Korkarak ve çekinerek değil yürekli ve sakin bir halde atış sağlanmalıdır. Yüksekten attığına güvenilir olmalısın. Zarların zıplaması için yüksekten atılırken tahta dışına çıkmamasına da özen gösterilmelidir. Tavla tahtası dışına çıkan zarlar tekrar atılır.

Oyunda dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan püf noktalar

Tavlada mizansen pullar üzerine ve atılan zarlar üzerine şekillenir. Seçmiş olduğun herhangi bir pul üzerinden oyuna başlayabilirsin fakat en mantıklı hamle rakibinin ev tahtasının bulunduğu yerden pullarının çıkarmak olmalıdır. Kapı almak olarak karşımıza çıkan pul almayı engellemek için o hanede 2 tane pul olması şarttır. Zarların çift atıldığı esnada ise zar üzerinde atılan sayı iki kez oynanır. Bu da öne geçmek için çok iyi fırsattır. Hanelerin boş olması niteliğinde her iki sayı da oynanmıyorsa sıra karşı rakibe geçer.

Tahtaya hakim ol ve oyuna odaklan

Tavla strateji oyunu olup odaklanma ile yürütülebilecek ve kazanılacak bir oyundur. Bu yüzdendir ki kişilerin bir sonraki hamleyi düşünmesi tahtaya odaklanması şarttır. Hanede kapatılmayan aleni bir pul varsa bu pul kırılmalı ve rakibi sollayıp öne geçilmelidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.